Ferenc pápa Budapesten

2021. július 29.
Hol lakik? Hol étkezik? Mikor kel? – bepillantás Ferenc pápa életébe. A Szentatya rövidesen Budapestre látogat.

A Szentatya korán kelő típus az ébresztő órája 4 óra 45 perckor jelzi számára a nap kezdetét. Ahogy kiderült a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére is meglehetősen korán indul el, reggel 6 órakor száll fel Rómából a pápai gép.

A 201-es lakosztály

Ferenc pápa elődeitől eltérően, nem költözött be a pápai palotába, hanem a vatikáni Szent Márta-házban maradt a 201-es lakosztályban, ahol megválasztása előtt is lakott. Egy benzinkút mögött álló épületben az egyházfő egy nappaliból, hálóból és fürdőszobából álló második emeleti lakrészben él. Ferenc pápa azzal indokolta a döntését, hogy emberek között szeret lenni és számára a pápai lakosztály túl nagynak és üresnek tűnt.

Pápai lakosztály

Ebéd a kifőzdében

A Szent Márta-ház átalakításáról még Szent II. János Pál pápa döntött, a Vatikánba látogató egyházi személyiségek szállását hozták létre az átépítés után. Az épületben Ferenc pápáén kívül 106 lakosztály és 22 szoba található, amelyekben a szentszéki államtitkárság dolgozói élnek. A reggeli miséket Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában celebrálja. A Szentatya a ház menzáján étkezik, de előfordul, hogy a környékbeli kifőzdék, bisztrók egyikének teraszán a többi vendéggel együtt eszik.

Szent Márta-ház, Vatikán

A pápai humor

Egy alkalommal a pápa egy fiatal bíboros mellé szállt be a liftbe a Szent Márta-házban. A bíborost meglepte, hogy ki lesz az utastársa és felkiáltott: Szent Atyám! Ferenc pápa így reagált: Szent Fiam!

Reggeli mise kézfogással

A reggeli szentmisék nagy élményt jelentenek a rómaiaknak és külföldieknek is. A reggel 7-kor kezdődő eseményre, előszeretettel látogatnak el a hívek, a szentmisék végén Ferenc pápa gyakran az utolsó padsorban leül és együtt imádkozik a közöséggel. Távozása előtt mindenkivel kezet fog.

Halló! Itt Ferenc pápa!

Az egyházfő a reggelijét a Szent Márta-házban fogyasztja el a szokott asztalánál. A napi programjairól a Szentatya dönt. Számos alkalommal maga a pápa hívja fel telefonon azokat, akikkel találkozni fog. Az ebédet követő rövid pihenő után a pápai teendőit intézi. Este 10 órakor imádsággal zárul egy-egy napja. Ferenc pápa arra törekedett, hogy a lehető leghétköznapibb életet élhessen. Azt mondta egy újságírónak, hogy már nem érzi magát bezártnak. „Kezdetben előfordult, de mostanra néhány fal – "a Pápa nem mehet, nem teheti..." – leomlott már. Például, amikor a lifthez megyek, akkor valaki mindig hirtelen ott terem, mert "a Pápa nem használhatja egyedül a liftet". Mire én: menj vissza a helyedre, lemegyek egyedül! Ennyi az egész. Mindent összevetve átlagos életem van.”

Ha szeretnél jelen lenni a pápa által celebrált szentmisén, regisztrálj és gyere el! Szeptember 12., Hősök tere.

Fotó: repubblica.it

Forrás: repubblica.it, Magyar Kurír