Formaruhában utazunk… azaz önkénteskedünk!

2021. július 23.
Talán gyorsan átsiklik az ember szeme azon az információn, hogy a NEK2020 Önkéntes Programjának tagjai formaruhát kapnak, de most, hogy megérkeztek az első darabok, vessünk rá egy pillantást, hogy mitől is annyira értékesek számunkra.

Hadd áruljunk el egy kis kulisszatitkot: az elmúlt hetekben az Önkéntes Hírnökökkel több ízben is együtt dolgoztunk, például egy fotózáson is részt vettek, amikor is megérkeztek irodánkba az első kész formaruhák. Kapva kaptunk az alkalmon, és megkértük Miklósa Erika operaénekesnőt, Tóth Gabi énekesnőt, Ekler Luca paralimpikont és Tóth Marci cserkész kommunikációs vezetőt, hogy ők is fotózkodjanak egyet ezekkel a csodálatos pólókkal. Ahogy azt a képeken láthatjátok: nemigen kellett őket unszolni, sőt, az önkéntes koordinátorokat és vezetőnket is egy kis mókázásra csábították.

Modern, feltűnő formaruhák születtek, bízunk benne, azt is mindenki észreveszi majd, hogy a kongresszusra jellemző szimbólumok is helyet kaptak rajtuk. Lássuk, mik ezek!

A NEK2020 Önkéntes Program formaruháján olyan épületek jelennek meg, amelyek nem csupán Budapestnek, de a kongresszusnak is szimbólumai: a Szent István-bazilika, a Parlament és a Hősök tere ugyanis mind az események helyszínéül szolgálnak majd. Ezek mellett a Duna és a Lánchíd is látványos eleme a formaruhának, hiszen az előbbi a változást, a folytonosságot, utóbbi az összekapcsolódást jelképezi.
Az egyenpólókon az esemény logója szintén megtalálható, ezzel mindenki számára jól beazonosíthatóak az önkénteseink, valamint a kétnyelvű (magyar-angol) felirat is segít abban, hogy a hazánkba érkező zarándokok megtalálják kitől tudnak segítséget kérni.

Egy kis különlegesség
Mind a magyar ÖNKÉNTES, mind az angol VOLUNTER feliratokon kiemeltük sárgával a „one” szót, mely Pál első levelére utal a korinthusiakhoz (1. Korintus 12:12-31). miszerint: "Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is." Vagyis az önkéntesek csapata is sok "tagból" áll, együtt teszünk ki egy egészet, hogy szolgálni tudjunk.

Közösséget alkotunk!
Az önkéntesek szempontjából fontos, hogy a saját módjukon tudjanak kötődni a kongresszushoz, ebben pedig segít, ha nem csak a rendezvény, hanem a saját szimbólumuk is megjelenik a viselt formaruhán. Ez a jelkép a pólók ujját díszítő Szent Pió atya portréja, aki a katolikus kamaszok és a civil önkéntesek védőszentje. Pió atya az Önkéntes Program választott szentje, ő jelképezi az önkéntesek kitartó összetartozását.

Észrevetted?
A formaruha minden egyes eleme tudatos választás végeredménye, így a város felett elrepülő fehér galambok sem csupán az esztétikumot szolgálják! Ők jelképezik azt a fehér galambot, ami Krisztusra szállt a Szentlélek formájában, miután Szent János, aki segítette őt a küldetése teljesítésében, megkeresztelte Krisztust. Reményeink szerint minket, szervezőket és az önkénteseket is segíti majd a kongresszus sikeres lebonyolításában.