A hit jegyében

2021. augusztus 03.
Az 'Orcád világossága', a 'Legyetek tanúim' és az 'Ezerarcú szeretet' című tárlat szeptember 19-ig látható.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából három időszaki kiállítást nyitott meg Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 2-án a Pesti Vigadóban. Az eseményen Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is beszédet mondott.

A Görögkatolikus Metropólia Orcád világossága című kiállítása a keleti és a nyugati Egyház találkozási területén évszázadok alatt kialakult, különböző kulturális tradíciókat ötvöző Görögkatolikus Egyház világába és művészetébe vezeti be az érdeklődőket.

Az esztergomi Keresztény Múzeum Legyetek tanúim című tárlata a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust mutatja be a fennmaradt tárgyi emlékek, valamint írásos, képi és hangzó dokumentumok segítségével.

A Katolikus Karitász Ezerarcú szeretet című kiállítása pedig a Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a karitatív küldetés beteljesítésének fontosságáról, történelmi előzményeiről, valamint napjainkban betöltött szerepéről szól.

A különleges időszaki tárlatokat a kurátorok, Hegedűs András egyháztörténész, a Prímási Levéltár igazgatója, Szabó Irén néprajzkutató, valamint Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese mutatta be.

A kiállítások szeptember 19-ig tekinthetők meg a Pesti Vigadóban

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: Horogszegi-Lenhardt Erika/Magyar Kurír

Fotó: Ambrus Marcsi, Vermes Tibor