A leveles-indás életfa-ágak Szegedet is körülfonják - A Missziós kereszt újabb állomása

2019. március 09.
A Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezett az Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma

Március havának második hétvégéjén Szegedre érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt. Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása esztergomi otthonát elhagyva járja az országot, most Bajáról érkezett a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe.

A Szegedi Dómban a vasárnapi 10 órás, Kiss-Rigó László püspök által bemutatott szentmisében köszöntik az ókeresztény stílusjegyeket hordozó, ereklyetartó keresztet. Az ezt követő három nap során, egész napos szentgyónási és adorációs lehetőségeken túl, több program is segíti az oda érkező emberek hálaadását és imáját: vasárnap délután szentségimádás, hétfőn zenés imádság a családokért és Akathiszt himnusz éneklése, kedden rózsafüzér és taizei imaóra. Ez utóbbi, városi szinten szervezett alkalmon kórusok fognak énekelni, többek között az Egyetemi Lelkészség zenekara és az (Újszegedi) Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia zenekara is.

Az imaprogramokkal párhuzamosan emlékkiállítás nyílik az ötvösművész életéről, Hitvallás címmel. Serfőző Levente püspöki helynök megnyitójával, valamint a művész felesége, Ozsváriné Ramocsai Imri és Dr. Thorday Attila teológiai tanár segítségével bepillantás nyerhető a művész életébe. A kiállításon Ozsvári Csaba több műalkotása is látható lesz.

A hónap során 14 településre kerül tovább a pápa által is megáldott kereszt, esperesi kerületenként legalább két helyre. Sok zarándok várható a környező vidékekről és határmellékről egyaránt. Serfőző Levente elmondása alapján szép együttműködés volt tapasztalható a kereszt fogadásának felkészülési szervezésében.

A Missziós kereszt megáldott szimbóluma és országjárása ablak lehet az égre, olyan ablak, amilyen Ozsvári Csaba munkássága is volt, és amely kifejezés szorosan összefonódott az ő nevével.

Fotó: Ambrus Marcsi

NEK Titkárság