Magyar Szentek temploma: az ifjúság lelki központja

2021. július 20.
A főváros egyik legújabb temploma egy V. századi rotundát mintáz. A látnivalókban gazdag templom egyetemi lelkészségként is működik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusa mellett áll a főváros legújabb egyházi épületeinek egyike, a Magyar Szentek temploma.

Volt egy terv…

A városnak ez a része adott volna otthont az 1996-os világkiállítás egy részének. A templom az eredeti elképzelések alapján a Vatikán pavilonjaként mutatkozott volna be a nagyvilágnak. Egy megállapodás értelmében az épület az esemény után templomi funkciót látott volna el.

Pápai áldás

Bár a világeseményt az akkori kormány lemondta, a főegyházmegye a templomot felépítette. A tervek szerint Szent II. János Pál pápa szentelte volna fel első magyarországi látogatásának ötödik évfordulóján, de végül erre nem került sor. Ám a szent életű lengyel egyházfő mégis kötődik a Magyar Szentek templomához: kétnapos magyarországi látogatásának második napján, 1996. szeptember 7-én, győri szentmiséjén megáldotta azt a márványlapot, amely végül helyet kapott az új templomban.

Az első kapavágástól a szentelésig

Az alapkő letételére 1995. májusában került sor, az első szentmisét pedig ugyanazon év november 13-án mutatta be Spányi Antal érseki helynök. Ez lett az új templom búcsúünnepe is, a liturgikus naptár szerint ez a nap a Magyar Szentek ünnepe. A templomot végül 1996. augusztus 17-én szentelte fel Paskai László bíboros. Plébániai rangot 2001. január 1-jével kapott.

Magvetés

Az egyetemváros közelsége miatt kézenfekvő, hogy a templom otthona legyen a Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészségnek is. A rendszerváltás után újraindult ifjúsági lelki gondozás először a piaristáknak visszaadott Pesti Barnabás utcai kápolnájában, majd az újonnan megépült Magyar Szentek templomában kapott helyet és saját lelkészt is. Közösségei és meghirdetett előadásai vannak, igyekszik jelen lenni az egyetemeken és szervezni az ifjúság klubéletét, kirándulásait. A lelkészség elvetett magja termékeny talajra hullott: a történelmi keresztény egyházak együttműködésével hamarosan létrejött a Keresztény Ökumenikus Diákmozgalom is.

Szokatlan templomkép

Nem „szokványos” templomról van szó, így ne keressünk égbe nyúló harangtornyot. Építészeti ihletője a római ókeresztény rotondo, az V. századi Szent István vértanú templom, mely a magyarok „nemzeti temploma” az Örök Városban. Budapesti „testvére” ugyanúgy centrális elrendezésű, körülveszi egy külső gyűrű. Egy kétszintes kapuzaton keresztül közelíthető meg, mely az összetett belső udvarra vezet, és csak innen nyílnak a templom bejáratai. Ezek a „tapadó” építmények, „városfalak” rejtőzködővé teszik a központi tér lassan feltárulkozó szépségét. Az összetett külső-belső térstruktúra adja a templom mindig változatos, az időben lassan felnyíló szépségét.

Adomány

A templom sekrestyéjében található a Guadalupe-i Szent Szűz ereklyekép-másolata, valamint a belső térben Amerigo Tot Csurgói Madonna című alkotása, melyet Benedetti Tibor, az építkezés felügyelője ajándékozott a templomnak elhunyt hozzátartozója emlékére.

Kuriózum a szentélyben

A szentély feszülete, mely 1999 óta díszíti a templomot, igazi kuriózum. A keresztáldozat misztériumát három anyag – arany, fa, kő – egysége jeleníti meg. A valódi arany háttér az égi simaság, érinthetetlenség, az isteni tökéletesség és örökkévalóság szimbóluma. A korpusz fája sebeket magán viselő, holtában is élő anyag, melynek sorsa beteljesedett. Az évmilliós fosszíliákat rejtegető mediterrán kőtömb a földi világ, a Golgota, a keresztáldozatot elfogadó és magasba emelő emberi közösség jelképe. A kereszt Somogyi-Soma László szobrász, festőművész, Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin építészek alkotása. A főbejárat melletti kis kápolnában – hasonlóan a NEK szimbólumához, a Missziós kereszthez – a magyar szentek ereklyéit őrzik.

A lágymányosi templomban szeptember 8-án, 17 órakor Charles Palmer-Buckle, a ghánai Cape Coast érseke celebrál szentmisét. Ismerd meg vendégünk különleges evangelizációs tevékenységét! Nézz körül a kongresszus programjai között! Regisztrálj a programokra és gyere el! Nyolcvanhárom évet várt a közösség egy hasonló ünnepségsorozatra, amelynek most te is részese lehetsz!

Forrás és fotók: esztergomi-ersekseg.hu, magyarszentektemploma.hu