Miért születtünk?

2020. augusztus 31.
Hit és tudomány: egy matematikus útja Jézusig.

Jean-Luc Moens matematikát tanult, amikor megismerkedett későbbi feleségével. A barátnője ösztönözte arra, hogy részt vegyen egyházi tevékenységekben is. Saját bevallása szerint a buzgóság hiányzott a cselekedeteiből, de a matematikusban hamar megszületett a vágy, hogy megértse, mások miért ismerik Jézust, ő pedig miért nem. Az áttörést David Wilkerson Kés és kereszt című könyve hozta az életében, ez indította el Isten felé.

Új élet

Moens 1974-ben megnősült, 7 gyermek édesapja, 11 unokája van. Több mint 30 éve az Emmanuel Közösség vezetőségében tevékenykedik, 2007 és 2016 között a Cor Unum dikasztérium tagja. Karizmatikus közösségben végzett több mint 45 éves munkáját követően, a Ferenc pápa által alapított CHARIS (2018), avagy a katolikus karizmatikus megújulás nemzetközi szolgálatának moderátorává választották. Számos evangelizációs és a kereszt lelkiségét tárgyaló témájú könyv szerzője.

Biztonságban

Jean-Luc Moens úgy véli, hogy az örömhír terjesztése "félelmetes lehet, ezért azt akarjuk, hogy a Szentlélek biztonságot nyújtson nekünk". A misszionárius szerint az evangelizáció olyan, mint az ejtőernyőzés: a Lélek a megfelelő időben érkezik, sem előbb sem később. A megfelelő pillanatban kinyitja az ejtőernyőt és megadja az ajándékot, amely ahhoz szükséges, hogy elérje az ember szívét. Jean hozzáteszi, hogy a Szentlélek működése észlelhető és nem szabad korlátozni.

A Szentlélek cselekszik

Az evangelizáció bizonyságát egy személyes élményével is alátámasztja a tudós: „A vonaton utaztam és egy amerikai családdal találkoztam. Beszélni kezdtek velem. »Mivel foglalkozik ?« – kérdezte az apa. »Misszionárius vagyok« – feleltem. »Maga pap?« – kérdezte. »Nem, nős vagyok, hét gyermekem van. Maguk keresztények?« – kérdeztem. Az apa azt válaszolta, hogy metodista. A nő azt felelte, hogy nem keresztény és nem hisz semmiben”. A matematikus elkezdett beszélgetni vele. „Láttam, hogy a férje örül ennek, hiszen senki sem próféta a saját házában. Jött egy pillanat, amikor azt mondtam a nőnek, hogy nem azért született, hogy 60 vagy 70 évet éljen ezen a Földön, hanem az örökkévalóságig. Ezek a szavak megérintették a nő szívét és sírni kezdett. Megértettem, hogy ezt a mondatot nem én, hanem maga a Szentlélek mondta. Ez egy tipikus példa arra, amikor a Szentlélek bennünk cselekszik. Csak egy egyszerű mondat, amely mélyen megérintette ezt a nőt”.

Forrás/Fotó: NEK