Szolgálat háborúban, szamárháton, önként

2020. február 16.
Gérald Lacroix bíboros, Québec érseke

Háborús övezetben, katonai gerillaszervezet ellenőrzése alatt álló Kolumbiában tett kilenc év szolgálatot Gérald Lacroix bíboros, Québec érseke.

Az ottani nehézségekről így vallott:

„ A plébániához 18 falu tartozott. A legtávolabbit 18 órába telt elérni öszvérháton.” emlékezett vissza a bíboros. „Minden este 7 órakor tartottuk a szentmisét. Áram nem volt, gyertyákat használtunk világításra. A templom tele volt gyermekekkel, felnőttekkel, idős emberekkel, akik szomjazták, hogy hallják az Isten szavát, és boldogok voltak attól, hogy együtt imádkozhatunk.”

A hétgyermekes, szerény kanadai családba született Gérald Lacroix korábban is járt már Kolumbiában: ugyanis itt érzett meghívást a papi szolgálatra, és itt is tette le örökfogadalmát.

XVI. Benedek pápa nevezte ki Québec érsekévé, bíborosi rangra 2014-ben Ferenc pápa emelte. Azóta is fáradhatatlanul munkálkodik híveiért, és elvállalta, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, mint előadó legyen jelen. Szeptemberben előadást tart a Hungexpón. Regisztrálj, és hallgasd meg őt!