Véghajrá, rövidesen kezdődik a kongresszus

2021. augusztus 12.
A hívőket és a nem hívőket is igyekeznek megszólítani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjaival. A vallási eseményeken kívül bőséges kulturális kínálattal várnak minden jószándékú embert a szeptember 5-én kezdődő budapesti találkozóra.

Érezhetően megnőtt az érdeklődés a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjai iránt. A pápai zárószentmisére eddig több mint ötvenezren regisztráltak – mondta el a Kossuth Rádióban Erdő Péter bíboros. A főpásztor kiemelte, hogy az egyhetes rendezvény során szeretnék megmutatni a segítő szeretet cselekedeteit, az Egyház szociális tevékenységét is.

A kapocs

A művészet és a segítő szeretet nyelvét értik a legtöbben – mondta el Erdő Péter bíboros. A nem hívőket elsősorban ezeken a csatornákon keresztül lehet megszólítani. A Vigadóban már látható az a három kiállítás, amely ebben is segíthet. A tárlatokon megismerhető a Katolikus Karitász története, az 1938-as eucharisztikus kongresszus eseményeinek is emléket állítanak, valamint a görögkatolikus egyház közel négy évszázados múltja tárul fel több, eddig a nagyközönség által soha nem látott műalkotásokon keresztül.

Művészek, sportolók a NEK hírvivői

Erdő Péter kiemelte, hogy a kongresszus hírnökei ismert művészek, zenészek, sportolók - többek között Kubik Anna, Pindroch Csaba, Sena Dagadu, Tóth Gabi - akik határon innen és túl népszerűsítik a világeseményt és szeptember 5-12. között személyesen is hallhatjuk őket előadóként, tanúságtevőként. Várjuk majd a tokiói paralimpiáról hazatérő nagyszerű sportolóinkat is, Ekler Luca világ- és Európa-csúcstartó paraatlétát és Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüstérmes vívónkat, akik a kongresszus Önkéntes Programjának hírnökeiként segítik a kongresszus sikerét.

Ráhangolódás

A gazdag programkínálatból Erdő Péter kiemelt néhányat. A világesemény ráhangolódásaként szeptember 4-én 21 órától Párbeszéd koncertet rendeznek a Dohány utcai Zsinagógában. Az este folyamán zsidó és keresztény művészeket hallhatunk, többek között Fekete Lászlót, a zsinagóga főkántorát és Virágh András karnagyot, orgonaművészt.

Ima a fiatalokért

A Hősök terén tartják szeptember 5-én a kongresszus nyitóünnepségét és a világesemény első szentmiséjét, amelyen 1500 elsőáldozó is részt vesz. A misét Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke celebrálja. Az esemény a katolikus iskolák közös évnyitója is. Erdő Péter elmondta, ezen a szentmisén imádkozhatunk a magyar fiatalokért.

Világpremier

Szeptember 6-tól a kongresszus eseményeinek fő helyszíne a Hungexpo, ahol reggeli imával kezdődnek a programok, majd tanúságtételeket, előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők és szentmiséken vehetnek részt. Délutánonként szerte a városban kulturális programokra várnak minden jószándékú embert.
Erdő Péter az események közül kiemelte a lovári nyelvű szentmisét. A főpásztor szerint a világpremier nemcsak a lovári nyelv miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a misét cigány dallamokra épülő magas művészi színvonalat képviselő zene kíséri. A mise ősbemutatóját szeptember 1-én tartják a Szent István-bazilikában, majd a kongresszus hetében szeptember 9-én a Hungexpón csendülnek fel ismét a mise dallamai.

Gyertyás körmenet és pápai szentmise

A kongresszus szombati és vasárnapi eseményei is számos különlegességet tartogatnak. Szeptember 11-én a Kossuth téren a szentmise előtt beszédet mond I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pártiárka, mégpedig Szent Istvánról. 2000. augusztus 20-án emelte az ortodox egyház szentjei sorába az első, keresztény, magyar királyunkat. Szent István közös szentje a keleti és nyugati kereszténységnek. A szentmise után gyertyás körmenettel, zenével, énekkel, imádsággal kísérik át a hívek az Oltáriszentséget a Hősök terére, ahol szentségi áldással zárul majd a nap. Szeptember 12-én a kongresszus záró szentmiséje a Hősök terén lesz. A pápai szentmise előtt már reggeltől gazdag kulturális programmal várják a szervezők a Szentatyára várakozó zarándokokat. A szentmisén a Magyar Állami Operaház művészei és egy nagy, egyesített énekkar látja majd el a zenei szolgálatot.

Nagy az érdeklődés

A kongresszus valamennyi napjának lesz egy-egy külön kiemelt témája. A bíboros elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a segítő szeretet cselekedeteinek, az Egyház szociális tevékenységének megmutatására. Ebbe illeszkedik az Afrika nap, amely a nigériai és a magyar katolikus közösség kapcsolatát mutatja be az orvosi és humanitárius missziókon keresztül. Az egyhetes esemény fő célja természetesen az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus ünneplése. Csütörtökön a közösségek szentségimádására várják a híveket.

Pénteken a Forráspont Ifjúsági esten a Papp László Arénában Ákos koncerten, valamint szentségimádáson vehetnek részt a fiatalok. A program iránt nagy az érdeklődés – jegyezte meg Erdő Péter –, már tízezer fiatal jelentkezett. A bíboros hozzáfűzte, a regisztrációs számok alakulásából az látszik, erősödött az érdeklődés a világesemény iránt, a pápai szentmisén már ötvenezer felett van a résztvevők száma. A főpásztor elmondta azt is, Böjte Csaba értesítést küldött, hogy a kongresszus utolsó két napjának ünneplésébe különvonattal ezer székely kapcsolódik majd be. Eddig közel nyolcvan országból regisztráltak zarándokok a szeptember 5-12. közötti budapesti világeseményre.

Forrás: Kossuth Rádió

A beszélgetést teljes egészében meghallgathatod 8 óra 49 perctől, ITT»