Légy részese a játéknak

2021. augusztus 12.
A katolikus egyházfő szerint a sport az egyetemes nyelvezetek egyike, amely képes áthidalni a társadalmi, vallási, fizikai és kulturális különbségeket. Egyesítheti ugyanazon játék szereplőiként az embereket legyenek győztesek vagy vesztesek.

Világsztárok Ferenc pápánál

A katolikus egyházfő gyakran nyilatkozik a sportról, annak evangelizációs, nevelő hatásairól és arra kéri a sportolókat, hogy ne feledkezzenek meg a társadalmi kötelezettségeikről és arról, hogy bajnokká válásuk előtt legyenek emberek. A legismertebb és legeredményesebb sportolók sokasága találkozott az elmúlt években Ferenc pápával. Említhetnénk a világhírű Harlem Globetrotters tagjait, a Juventus labdarúgó-csapatát, Messit, Buffont az elmúlt évtized zseniális labdarúgóit, vagy nagyszerű úszóinkat, többek között : Bohus Richárdot, Kapás Boglárkát, Kenderesi Tamást, Verrasztó Dávidot és Evelynt, akik személyesen találkozhattak már a Szentatyával.

Egy csónakban a korszakváltás felé

Ferenc pápa közismert a sport és ezen belül is a labdarúgás iránti rajongásáról. A San Lorenzo Almagro csapatának lelkes drukkere a katolikus egyházfő. A Szentatya számos alkalommal osztotta meg gondolatait a sportról. Az olimpiai játékok alkalmával is így tett. Ferenc pápa szerint a világjárvány miatt ellentmondásokkal teli a sportesemény, de mindezek ellenére hangsúlyozta: „ez az olimpia alkalom lehet arra, hogy erősebben kirajzolódjon az ötkarikás játékok valódi jelentése és értelme, amely magában hordozza a népek közötti testvériesség és egyetértés lelkületét. Erre az üzenetre nagy szükség van manapság, amikor mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk egy korszakváltás felé tekintve, amelynek következményeit előre nem láthatjuk.”

„Aki győz, az nem tudja mit veszít”

Ferenc pápa több alkalommal kiemelte, hogy a sport fontos szerepet játszik a fiatalok nevelésében. A Szentatya szerint a személy valódi nagysága sokkal jobban kirajzolódik a vereségek alkalmával mind a sportban, mind az életben. A Gazzetta dello Sport című olasz sportújságnak adott interjújában úgy fogalmazott: „A győzelemben benne van egy izgalom, amelyet nehéz leírni és megfogalmazni, de a veszteségben is van valami nagyszerű. Egyes vereségekből ugyanis csodálatos győzelmek születnek, mivel sikerült megérteni a hibát, amely a győzelem iránti szomjúságot élteti. Úgy is lehetne mondani: aki győz, az nem tudja mit veszít”.

Az ár

A Szentatya figyelemmel követ számos sporteseményt, de köztudott, hogy nagyon szereti a focit. Idén nyáron nagy örömmel fogadta, hogy a Labdarúgó Európa Bajnokságot Olaszország, míg a Copa Amerikát Argentína nyerte. Ennek kapcsán Ferenc pápa kiemelte, hogy a győzelmet sok lemondás és áldozat előzi meg, amely egy életre szóló lecke.

A San Lorenzo drukkere

Ferenc pápa kedvenc klubcsapata a San Lorenzo, az öreg kontinens csapatai közül a Barcelonának szurkol. Kedvenc argentin csapatát 1908-ban Lorenzo Massa atya alapította. 2013 decemberében fogadta a csapatot, amelynek tagjai nemzeti bajnoki címüket a pápának ajánlották. A Szentatya egy Szűz Mária képet ajándékozott a játékosoknak.

Egy kötet sportról, sportolóknak

Az egyházfő sporthoz és annak építő, nevelő hatásáról szóló írásait, beszédeit már kötet formájában is megjelentették. A „Légy részese a játéknak: Gondolatok a sportról” című 124 oldalas könyvet a Vatikán adta ki. A Szentatya gondolatain kívül olyan sportolók nyilatkozatait is tartalmazza a kiadvány mint a kiváló labdarúgó Francesco Totti, az egykori kenyai maratonfutó Tegla Loroupe, és a paralimpikonná vált korábbi Forma 1-es pilóta, Alex Zanardi.

Tanúságtétel

Zanardi pályafutását kiemelt figyelemmel követi a pápa. A korábbi Forma-1-es pilóta 2001-ben egy autóversenyen elszenvedett karambolban mindkét lábát elveszítette. Kézi kerékpárosként folytatta sportolói pályafutását, a 2012-es és a 2016-os Paralimpiai Játékokon négy arany-, és két ezüstérmet nyert új sportágában. Egy versenyen súlyos balesetet szenvedett, a kézikerékpáros egy teherautóval ütközött és számos műtét után, mesterséges kómában tartották. Ferenc pápa levelet írt a sportolónak, amelyben megköszönte neki a példamutatást. „Életed példamutató, megmutattad, hogyan lehet újrakezdeni egy hirtelen és váratlan buktató után. A sporton keresztül tanúságot tettél arról, hogyan kell bajnokként élni az életet, hogyan lehet fogyatékkal is példamutatóan élni.”

A Katolikus Egyház és a sport

2016-ban Ferenc pápa egy sportról szóló vatikáni konferencián nyitóbeszédében azt hangsúlyozta: „A sport rendkívül értékes emberi tevékenység, mely gazdagítja az emberi életet. A Katolikus Egyház a sport világában is azt képviseli, hogy a sport az evangélium örömhírét hivatott hirdetni, a sport is Isten egyedülálló és feltétel nélküli szeretetének kinyilatkozása”.

Megilletődött világsztárok

Vatikánban fogadta Ferenc pápa az olasz és az argentin labdarúgó-válogatottat is. A két csapat tagjai egy barátságos mérkőzés előtt találkoztak a Szentatyával. A játékosokat láthatóan nagyon megérintette a pápa személyisége. A válogatottakat tagjait arra figyelmeztette az egyházfő, hogy ismert és népszerű játékosokként társadalmi kötelezettségük is van. „Mielőtt bajnokok lennétek, legyetek emberek!” – fogalmazott a pápa. Kitért arra is, hogy üzletté vált a labdarúgás, de nem szabad hagyni, hogy elveszítse az a sportjellegét. Még a profi labdarúgónak is meg kell őriznie a műkedvelő hozzáállását, mivel ezzel „jót tesz a társadalomnak és a közös jót építi” – mondta a Szentatya. „Imádkozzatok értem, hogy Isten pályáján én is becsületes és bátor mérkőzést tudjak játszani mindenki javáért!” – ezt kérte búcsúzáskor Ferenc pápa a játékosoktól.

Forrás és fotó: Vatican News, Magyar Kurír, Nemzeti Sport, pinterest