Visszatekintés az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusra

2019. február 28.
Több mint 80 évvel ezelőtt rendezték meg először Magyarországon a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek jövőre újra Budapest ad helyet

Hazánk 1938 után jövőre ismét Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust rendez. A harmincas évekbeli filmhíradókból tudjuk, hogy a nagyszabású vallási esemény ‘38-ban is hatalmas előkészületeket igényelt.

A filmes tudósítás szerint ez alkalomból a szervezők több százezer plakátot, propagandairatot és csomagot készítettek, hogy a világ minden táján terjeszteni tudják a kongresszus hírét. A külföldi osztály segítségével kapcsolatot tartottak mind az öt kontinenssel, és sajtóirodát is működtettek. Utóbbi nyolcezer külföldi újság számára szolgáltatott friss híreket az eseménnyel kapcsolatosan – minden nap más nyelven. A szervezők a rendezvényre érkezők elszállásolásával is komolyan foglalkoztak: a lakáshivatalban a fővárosi lakosok által készségesen felajánlott szállások beosztását intézték.

Nagy feladat volt a Hősök-terére szánt hatalmas díszemelvény és különleges díszoltár elkészítése is, ahol az Oltáriszentség diadalmenete vonult végig. A nagy embertömeg kezeléséhez a szervezőknek rengeteg közlekedési és élelmezési problémát is meg kellett oldaniuk.

A kongresszust végül elképesztő színpompával sikerült megrendezni 1938. május 25-29. között. A rendezvényre 33 országból érkeztek küldöttek és vendégek, így mintegy 50 ezer külföldi vett részt a nagyszabású eseményen. A hazai résztvevők száma néhol elérte a félmilliót is. Az eseményeket több tízezres körmenetek, különleges éjszakai szentségimádások, majd félmilliós szentmisék, pazar budapesti díszkivilágítás, hatalmas és díszes vendégsereg tette emlékezetessé hívőknek és nem hívőknek egyaránt.

Forrás és fotó: Fortepan