Eucharisztia: Gazdaggá varázsolt élet

2021. július 12.
„Az igazi válság abban rejlik, hogy már nem tudjuk honnan jövünk és hová tartunk. Nem találjuk az élet valódi értelmét "- állítja Sophia Kuby, a világhírű aktivista, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadója.

A katolikus lobbistát, emberjogi szakértőt, a brüsszeli Alliance Defending Freedom (ADF) keresztényeket védő szervezet uniós érdekképviseletének igazgatóját a Forráspont-Ifjúsági esten hallhatjuk majd tanúságtevőként szeptember 10-én, a Papp László Budapest Sportarénában.

Hivatása az élet és a vallásszabadság védelme

Sophia Kuby nyilvános szerepléseiben fáradhatatlan harcot folytat az élethez való jogért az abortusz ellenében, szenvedélyesen védi a vallásszabadságot, az élet szentségét, valamint a házasságot és a családot. Kuby nem kevesebbet állít, mint hogy a vallásszabadság és az emberi méltóság a szabad társadalom sarokkövei.

Szervezet a családok képviseletéért

A Bajorországban nevelkedett konzervatív lobbista filozófiát tanult a Müncheni Egyetemen. Öt nyelven beszél, Európán kívül három kontinensen élt és dolgozott (Chile, Ausztrália, USA). Ma Bécsben él és dolgozik. 2010-ben Brüsszelben megalapította a European Dignity Watch civil szervezetet, mely az egyik legismertebb élet- és családbarát szervezet lett Európában.

Jól hallasd a hangod!

Érdekképviseleti munkája mellett rendszeresen tart médiaképzéseket és PR-szemináriumokat keresztényeknek, melyek célja a sikeres, nyilvános vitára való felkészítés. Emellett számos tisztséget tölt be: a Christian Democrats for Life németországi bioetikai agytröszt alelnöke, a skandináviai Emberi Jogi Igazgatóságának tagja, valamint az európai Eutanázia Megelőzési Koalíció alapító tagja.

Hídépítő az Egyház és a média között

Sophia Kuby a Generation Benedikt (ma: Initiative Pontifex) pápához hű, katolikus nemzetközi médiahálózat szóvivőjeként lépett először a nyilvánosság elé. A hálózat célja, hogy hidat építsen a katolikus egyház és a média között, valamint hogy a pápához és az egyházhoz támogatóan viszonyuló fiatalok nyilvánosan is kifejtsék meggyőződésüket.

Sikeres író

Kuby XVI. Benedek pápáról, akit „az ifjúság valódi barátjának” tekint, egyik beszélgetős műsorban azt mondta: „Hitelesnek találom. Iránytű az életemhez.”

Kuby első könyvét 2018-ban adta ki Franciaországban. A beteljesedés iránti emberi vágyról és annak hiányáról szóló antropológiai esszéjét 2019-ben Franciaország legjobb keresztény könyve-díjra jelölték.

Támadások kereszttüzében

Kubyt többször érte éles kritika a liberális, baloldali politikai aktivisták részéről.
Az Idea evangélikus hírügynökség arról számolt be, hogy az Európai Parlament Népesedési és Fejlesztési Fóruma (EPF) által 2012-ben összeállított „Top 27 abortuszellenes európai személyiség” feketelistájára Kuby is felkerült.

Megbélyegzés

A médiaarchívumokra támaszkodó Frankfurter Allgemeine Zeitung Kubyt „a bajor konzervatívok zarándokaként” bélyegezte meg, aki nem akar elszakadni ideáljaitól. „Támogatja a szereteten alapuló férfi és nő közötti házasságot, a nők karrierről való tudatos lemondását és a férfiak terhét viselő egy jövedelmű háztartást.”

Sophia Kuby megtéréstörténete

Sophia Kuby az Eucharisztiának köszönhetően lett keresztény. 2000-ben, 18 éves korában tért meg katolikusnak és ez gyökeres változást hozott az életében. A katolikus Bajorországban nevelkedett lány először 17 évesen került kapcsolatba a vallással egy amszterdami zarándokélménynek köszönhetően.

Egy este, ami mindent megváltoztatott

Protestáns édesanyjának egyik barátnője hívta el a nagyszabású eseményre (10.000 résztvevő, 300 pap, 15 püspök), ami ugyan lenyűgözte a fiatal lányt, de lelkileg nem érintette meg különösebben. Az esti szentmisén azonban úgy határozott, hogy beáll az áldozók sorába áldást kérni…

Üres szívvel, hitetlenül

„Egy 15 órás buszút után ez igazán nem árthat” – gondolta magában lazán mellkasán keresztezett karokkal jelezve, hogy nincs megkeresztelve – „üres szívvel, hitetlenül” állt be a sorba. Amikor sorra került, az atya áldás helyett a szeme elé tartotta az Oltáriszentséget és azt kérdezte tőle: „Hiszed, hogy ez Jézus teste? ” Sophiát nagyon meglepte a kérdés, hiszen ő akkor még nem részesülhetett áldozásban. Hirtelen átjárta a hit átütő ereje, majd igennel felelt és elfogadta az Eucharisztiát a paptól…

„…olyan erős szeretetet tapasztaltam…”

„Abban a pillanatban elhittem, hogy ez Jézus teste. Ajándék volt. Egy olyan bizonyosság, amit nem lehet magunknak előállítani vagy bebeszélni, hanem váratlanul, egyszer csak megjelenik.” (…) Egészen mélyen, tetőtől talpig felkavart. (…) Olyan intenzív volt, hogy remegő lábakkal mentem vissza a helyemre és abban a pillanatban pontosan tudtam, hogy mi történik velem. Azért voltam olyan felkavart, mert egy olyan erős szeretetet tapasztaltam, amihez foghatót azelőtt még sosem éltem át. Még a legnagyobb emberi szeretet sem ér fel vele. (…) Egyszerre csak minden megváltozott.”

Első lépések a magány érzésével

Nehéz, magányos időszak követte a fiatal lány megtérését. Sophia Jézus útján kezdett járni és Istent helyezte első helyre az életében. Hitében még az sem ingatta meg, hogy emiatt a legjobb barátai elfordultak tőle. „Érdekes módon - és ezt Istentől kapott ajándéknak tartom - mindezek ellenére biztos voltam benne, hogy ez a helyes út. Tudtam, hogy mindaz, amit átélek, valós és tudtam, hogy az Úr nem fog barátok nélkül, magányosan cserbenhagyni, hanem többszörösen ki fog egyszer engesztelni” – idézte fel később életének ezt az időszakát.

A helyes és igaz úton

Sophia Kuby új életéről a következőket vallja: „Senkitől sem hallottam vagy olvastam erről, mégis tudtam, hogy a legjobb barátokat fogja nekem ajándékozni és az életemet gazdaggá fogja varázsolni. Mindez olyan volt, mint egy belső megérzés, mint egy ajándék, és ez a tudat sokat segített abban, hogy megmaradjak az igaz úton. (…) Azóta sem kételkedem benne, hogy ez a helyes út.”

FORRÁS: undenous.fr, wikipedia.org, daserste.de, initiative-pontifex.de, youtube, faz.net, fdocuments.in, www.europe4christ.net