NEK kedd: nagyszerű előadók, remek programok

2021. augusztus 23.
Egy nap két bíboros, aki átélte, hogy milyen fegyverek között, háborús övezetben a lelkipásztori szolgálat. Gyere el szeptember 7-én a Hungexpóra! Ne felejtsd el a regisztrációt!

Szeptember 7-én is nagyszerű előadókkal és programokkal várunk a Hungexpón! A reggeli ima főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz. Meghallgathatod Louis Raphaël Sako bíboros, bagdadi érsek, káld katolikus pátriárka tanúságtételét, majd találkozhatsz egy vidám bíborossal.

Vidámság és szeretet

Gérald Lacroix bíboros, quebeci érsek egy nagyon vidám ember. Isteni ajándékként tekint erre. Forrását is megjelölte a bíboros a vidámságának: „onnan jön, hogy szeretjük Istent"

Lacroix nem készült papnak. Grafikusnak tanult, dolgozott is a szakmájában. Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy segítsen a rászorulókon.

Keresztelő a halál árnyékában

Lacroix megismert egy misszionáriust, akivel Kolumbiába utazott. A nyomornegyedekben segítettek. „Ott szólított meg az Úr, hogy kövessem. Ez teljesen felforgatott mindent, hiszen én nem akartam pap lenni.” Egy alkalommal a misszionáriussal egy vérmérgezésben szenvedő férfi lábát kötözték, amikor annak házába berontott egy feldúlt fiatalember. A beteg gyermekéhez kért gyors segítséget. Az apa ragaszkodott hozzá - látva a rossz állapotban lévő gyermekét, hogy valaki megkeresztelje. Nem volt pap a környéken. Végül a különleges helyzet miatt, a pap titkárának és a misszionáriusnak az engedélyével Gérald Lacroix végezte el a szertartást. A teljes történetet itt olvashatod el!

Szolgálat öszvérháton fegyverek árnyékában

1988 óta már papként is szolgálja a közösséget. Gérald Lacroix kilenc éven át egy katonai gerillaszervezet által ellenőrzött háborús övezetben élt Kolumbiában. A plébániájához 85 falu tartozott, a legtávolabbit 18 órába telt elérni és csak öszvérháton lehetett megközelíteni. A nehézségek ellenére is szeretettel emlékezett vissza életének erre az időszakára. „Minden este 7 órakor tartottuk a szentmisét. Áram nem volt, gyertyákat használtunk világításra. A templom tele volt gyermekekkel, felnőttekkel, idős emberekkel, akik szomjazták, hogy hallják az Isten szavát, és boldogok voltak attól, hogy együtt imádkozhatunk.”

2011 óta a Québec-i Főegyházmegye főpásztora, Kanada prímása. Nézd át a nap programkínálatát és regisztrálj!

Fotó: CNS Photo/Paul Haring, NEK